Retina Club

Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-5


Okuma:375

Sonuç

Akut KMÖ için uygulanacak tedavi algoritma önerisi; öncelikli olarak topikal tedavi, cevapsız vakalara ilaveten perioküler kortikosteroid tedavisi, persistan ödemi olan bir kısım hastaya intravitreal dexametazon inplastasyon uygulaması ve kortikosteroid tedaviyi tolere edemeyen kronik KMÖ’ lü hastaya intravitreal Anti-VEGF uygulaması şeklindedir.

SD-OCT ile araştırma ile tedaviye cevap ve erken rekürrensler (izole İNL’ de kistik değişiklikler) değerlendirilebilir. Anterior segment vitreus adezyonları veya vitreomaküler patoloji gibi yapısal anomaliler vitrektomi ve ILM peeling ile tedavi edilmelidir. Bazı hastalarda kombine topikal, intravitreal ve cerrahi uygulamalara rağmen katarakt cerrahisinden yıllar sonra kronik ve/veya rekürren KMÖ gelişimi görülebilir.

Yapısal anomalilerin yokluğunda cerrahi olarak mekanik tamir sağlanabilir. Kronik topikal tedavi ile birlikte aralıklı perioküler veya iv kortikosteroid uygulaması ile kabul edilebilir bir görme keskinliğine kavuşulabilir.

Gelecek

Katarakt ekstraksiyon tekniklerinde ve lens implant materyallerinde gelişme ile birlikte, KMÖ biraz daha az rastlanır bir hal almıştır. Bununla birlikte, cerrahi sonrası karşılaşılan bu problem göz cerrahisini takiben sağlanabilecek iyi görmeye engel teşkil eden klinik olarak belirgin bir sebeptir.

Devamlı salınımlı kortikosteroidler (Iluvien gibi) kronik KMÖ’ lü hastalar için etkili uzun döneme yönelik bir seçenek olabilir, bununla beraber bu aşamada kendini sınırlayabilen bir hastalık olan KMÖ’ ye ait uzun dönem görsel problemlerin yaratacağı risk ile steroide bağlı oluşabilecek glokom riski dengelemelidir. Multipl inravitreal ve devamlı salınımlı antiinflamatuar ajanlar katarakt ekstraksiyonu sonrası kullanılan topikal ajanların yerini almak üzere araştırılmaktadır. İleri tecrübeler, kullanılacak ajanların KMÖ insidansını nasıl değiştireceğini gösterecektir.

 

[Kaynaklar: 1- Patel A, de Bustros S, Michels RG. Pars plana vitrectomy for aphakic cystoid macular edema. Retina. 1985;5:1115. 2- Spitzer MS, Szurman P, Bartz Schmidt KU. Intravitreal bevacizumab in postoperative pseudophakic cystoid macular edema: does it really work? J Cataract Refract Surg. 2008;34:880; author reply 880-881. 3- Sigler E. Managing Pseudophakic Cystoid Macular Edema. Retinal Physician, 2015; 12 (November): 30-40. 4- Peyman GA, Canakis C, LivirRallatos C, Conway MD. The effect of internal limiting membrane peeling on chronic recalcitrant pseudophakic cystoid macular edema: a report of two cases. Am J Ophthamol. 2002;133:571-572.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

(Çıtırık M, Teke MY. Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-5. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/12/2019).