Retina Club

Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-3


Okuma:515

KMÖ Tedavisi

KMÖ tedavisi, topikal, perioküler ve intravitreal anti-inflamatuar ajanlardan oluşmaktadır. Traksiyonel komponentlerin var olduğu durumlarda ise nadiren cerrahi gerekmektedir. NSAİ ajanların KMÖ gelişmesini önlemede ve KMÖ tedavisinde görsel olarak belirgin etkili oldukları pek çok seride bildirilmiştir.

Bu ajanlar, topikal glukokortikoidlerle birlikte kullanılabir ve çoğu oftalmolog için standart primer medikal terapiyi oluşturur. Topikal prostoglandin analoglarının KMÖ patogenezindeki rollerinden dolayı kesilmeleri önerilmektedir. Bunlar akut intraoküler basınç artışı tedavisinde nadiren önemli olmaktadır.

Retina uzmanları, maximal topikal tedaviye rağmen aktif KMÖ’ sü olan hastaların bazılarında topikal tedavinin etkinliğindeki kısıtlılıkla karşılaşmaktadır. Ayrıca topikal tedavi hasta uyumunu gerektirmektedir.

Topikal tedavi eğer etkili ise, bir ile üç aylık bir süre boyunca KMÖ’ de yavaş yavaş bir çözülme sağlar. Bu nedenle perioküler veya intravitreal glukokortikoidler KMÖ’ de daha hızlı çözülme sağladığından daha sık kullanılmaktadır.

Perioküler glukokortikoidler genellikle subtenon kapsülüne 40mg/ml’ lik triamsinolon asetonidden 1 ml olacak şekilde tatbik edilmektedir. Bu tedavinin değişken bir etkisi olmakla beraber bu etki dört ile sekiz hafta arasında sürmektedir.

KMÖ, genellikle daha hızlı çözülmek için antienflamatuar bir ilk doza ihtiyaç duyan geçici bir fenomendir. Her ne kadar perioküler uygulamanın ardından topikal tedaviyle devam edilse de topikal kortikosteroidlerin ekstra bir yararı gösterilememiştir.

Bu bağlamda devam eden NSAI tedavisine ait bir yarar saptanmadığı belirtilmektedir. Çoğu hasta (%90’dan fazla) sub-tenon triamsinolona,1-2 hafta içerisinde ödemde tamamen gerileme veya daha ileri tedavi gerektirmeden iyileşen rezidüel subretinal sıvı kalacak şekilde çözülen intraretinal ödem olarak cevap vermektedir. Ayrıca intravitreal triamsinolon asetonid ( 4 mg/ 0,1 ml) de tedavide etkili olmaktadır. Ancak endoftalmi riski ve steroide bağlı akut ve kronik göz içi basıncı artışı gibi yan etkileri bulunmaktadır.

İntravitreal Steroid

Ozurdex de (0,7 mg devamlı salınımlı dexametazon, Allergan ) posterior üveit tedavisinde FDA tarafından onaylı bir üründür. İntravitreal alanda etki süresi 3 ayı bulmaktadır. Bu tedavi şekli, KMÖ’ nün intravitreal tedavi seçeneği açısından pek çok yarar sağlamaktadır. Bunlar arasında; hızlı ödem çözücülüğü, etkinin daha uzun sürmesi ve dozajın öngörülebilir olması sayılabilir. İntravitreal tedavi uygulanan hastaların hemen hemen hepsi kısmen veya tamamen KMÖ’ de rezolüsyonu ile karşılaşmaktadır.

Anti-VEGF ajanlar

Bevacizumab ile olan anti-VEGF tedavi pek çok kere araştırılmıştır. Bununla birlikte kısmen cevap alınsa da inflamatuar durumların tedavisinde antineovasküler ajan kullanmak pek mantıklı görünmemektedir. Anti-VEGF tedavi ile vasküler hiperpermeabilitenin bazı öğelerinde düzelme sağlanmaktadır ve kortikosteroid tedaviyi tolere edemeyen kronik KMÖ’ lü hasta grubunda kullanmak geçerli bir sebep olabilir.

 

[Kaynaklar: 1- Wittpenn JR, Silverstein S, Heier J, et al; Acular LS for Cystoid Macular Edema (ACME) Study Group. A randomized, masked comparison of topical ketorolac 0.4% plus steroid vs steroid alone in low risk cataract surgery patients. Am J Ophthamol. 2008;146:554560. 2- Spitzer MS, Ziemssen F, Yoeruek E, Petermeier K, Aisenbrey S, Szurman P. Efficacy of intravitreal bevacizumab in treating postoperative pseudophakic cystoid macular edema. J Cataract Refract Surg. 2008;34:70-75. 3- Sigler E. Managing Pseudophakic Cystoid Macular Edema. Retinal Physician, 2015; 12 (November): 30-40. 4-Warren KA, Bahrani H, Fox JE. NSAIDs in combination therapy for the treatment of chronic pseudophakic cystoid macular edema. Retina. 2010;30:260-266.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

(Çıtırık M, Teke MY. Psödofakik Kistoid Maküla Ödemi ve Yönetimi-3. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/10/2019).