Retina Club

Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-5


Okuma:17

İntravitreal Steroidler (Devam)

POINT çalışması, üveitik makula ödemini tedavi etmek için intravitreal triamsinolon ile perioküler triamsinolon ve intravitreal deksametazon implantını karşılaştırdı. Bu çalışmada perioküler subtenon triamsinolon,  intravitreal triamsinolon ve intravitreal deksametazon çalışıldı. İntravitreal enjeksiyonda subtenon enjeksiyonuna göre hızlı bir düzelme olmaktadır. İntravitreal enjeksiyonların 3 aylık zamanda etkinliği düşer. Triamsinolon (subtenon veya intravitreal) ile yeniden tedaviye 8. haftada izin verilmiştir ve yeniden tedavi kriterlerinin karşılanması koşuluyla 12. haftada deksametazon ile yeniden tedaviye izin verilmiştir. İlginç olan, perioküler enjeksiyon zamanla intravitreal enjeksiyona yetişmeye başlamaktadır ve 6. aya kadar benzer etkiler gösterebilmektedir. 8 haftada, her grupta perioküler subtenon triamsinolon, intravitreal triamsinolon ve deksametazon için sırasıyla % 23, % 39 ve % 46'lık azalmalarla taban çizgisine göre santral retina alt alan kalınlığında (CST) klinik olarak anlamlı azalmalar olmuştur. İntravitreal triamsinolon ve deksametazon, CST'de perioküler subtenon triamsinolondan daha büyük azalmalara sahipti (P<0.0001). İntravitreal deksametazon, 8. haftada intravitreal triamsinolondan daha düşük değildir, ancak 24. haftada perioküler subtenon triamsinolon etki açısından yetişmeye başlamıştır.

 

Diğer Lokal Kortikosteroid Seçenekleri

Diğer lokal kortikosteroid tedavi seçenekleri şunlardır: fluosinolon asetonid 0.59 mg cerrahi intravitreal implant (Retisert), fluosinolon asetonid 0.19 mg enjekte edilebilir intravitreal implant (Iluvien), fluosinolon asetonid 0.18 mg enjekte edilebilir intravitreal implant (Yutiq) ve suprakoroidal olarak enjekte edilen triamsinolon asetonid 4 mg (Xipere).

 

Fluosinolon asetonid 0.59 mg ameliyathanede intravitreal implante edilir ve etkisi 2.5 ila 3 yıl sürer. Bu cerrahi işlemi uygulayan tüm hastalarda zamanla katarakt gelişecek ve yaklaşık % 33'ü glokom filtrasyon ameliyatına ihtiyaç duyacaktır. MUST çalışması, enfeksiyöz olmayan üveit tedavisi için uzun etkili, sürekli salınımlı bir implanta karşı kortikosteroid koruyucu, immünosüpresif tedavi gibi çok önemli bir soruya baktı. Aktif üveitli hastalar, cerrahi fluosinolon asetonid intravitreal implant 0.59 mg'a karşı sistemik immünosupresif ajanlarla birlikte olan oral prednizona rastgele atandı. Çeşitli etkinlik ve güvenlik sinyallerine bakıldığında, görme keskinliğinin kritik bir ölçüt olduğu, muhtemelen hastalar için kişisel olarak en önemli ölçüt olduğu belirlendi. Görme keskinliğindeki gelişmeler, sistemik anti-inflamatuar tedavi ile fluosinolon asetonid implantı arasında karşılaştırılabilirdi. İlginç bir şekilde, rezidüel aktif inflamasyon, sistemik tedaviye karşı fluosinolon asetonid implantında düşüktü (sırasıyla % 12'ye karşı % 29). Fluosinolon asetonid implantı alan hastalarda ameliyat gerektiren katarakt oranları daha yüksekti ve bireylerin yaklaşık % 20'si glokom filtrasyon cerrahisine ihtiyaç duydu.

Sistemik anti-inflamatuar tedavi grubundaki hastalar daha yüksek oranda reçete gerektiren enfeksiyon yaşadılar.

 

 

[Kaynaklar: 1- Lowder C, Belfort R Jr, Lightman S, et al. Dexamethasone intravitreal implant for noninfectious intermediate or posterior uveitis. Arch Ophthalmol. 2011;129(5):545-553. 2- Sharma SM, Yeh S. Practical Pearls for Diagnosing and Managing Uveitis. Retina Today. 2022: November/December Supp: 4-14. 3- Multicenter Uveitis Steroid Treatment (MUST) Trial Research Group, Kempen JH, Altaweel MM, et al. Randomized comparison of systemic anti-inflammatory therapy versus fluocinolone acetonide implant for intermediate, posterior, and panuveitis: the multicenter uveitis steroid treatment trial [published correction appears in Ophthalmology. 2012 Feb;119(2):212]. Ophthalmology. 2011;118(10):1916-1926.]

 

Not: Katkılarından dolayı Dr. Mehmet ÇITIRIK’a teşekkür ederiz.

 

Web sitesindeki bu bilgiyi, sunu ve yayınlarınızda aşağıdaki şekilde kaynak göstererek kullanabilirsiniz.

 

(Çıtırık M, Teke MY. Üveit Teşhisi ve Tedavisi için Pratik Bilgiler-5. http://www.retinaclub.com/ Son Güncellenme Tarihi 01/05/2025).